torstai 5. heinäkuuta 2018

Alkovi – ideointia ja haaveilua tulevasta sisustuksesta

Kun miettii alkovillisen yksiön sisustusta perinteisestä näkökulmasta, yleensä alkoviin laitetaan sänky. Minun tapauksessani näin ei kuitenkaan käynyt, sillä sänkyni on täsmälleen saman levyinen kuin alkovi (160 cm). Sänky olisi periaatteessa mahtunut alkoviin juuri ja juuri, mutta yksi pistorasioista olisi pitänyt poistaa tai sänkyä korottaa yli 30 senttimetrin korkeuteen, joten jätin homman tekemättä. Sen sijaan olen jopa nauttinut alkovini sisustamisesta, sillä se on kuin toinen erillinen huone.

Alkovi on kokenut muutoksen jos toisenkin tämän lähes puolentoista vuoden aikana kun olen tässä asunnossa asunut, se on ollut laittautumistila, työhuone ja jopa kerran makuuhuone (sänkyni koostuu kahdesta 80 cm sängystä, joten nostin toisen niistä pystyyn ja nukuin vain toisella). Tällä hetkellä sen voisi sanoa olevan työhuone, vaikka kutsunkin sitä välillä myös kirjastokseni. Alla olevassa kuvassa alkovin tämän hetken tilanne siivoamattomana ja kaunistelemattomana.Tarkoituksenani olisi siis rahatilanteen salliessa panostaa seuraavaksi tämän tilan sisustukseen. Haaveissani olisi ostaa muutama uusi huonekalu, mutta lisäksi hyödynnän jo olemassa olevia. Ensimmäisenä ostoslistalla on selkänojallinen tuoli, sillä asunnossani ei ole ainuttakaan sellaista, ja selkäni kärsii kun joudun jatkuvasti tekemään asioita jakkaroilla tai sängyllä istuen.

Kuten kuvasta näkyy, meikkipöytäni ylettyy osaksi alkovin puolelle. Meikkipöydän vieressä on aiemmin tuunaamani kirpputorilta ostettu puhelinpöytä, joka minun olisi tarkoitus myydä jossain vaiheessa. En ole vieläkään saanut aikaiseksi vaihdettua istuimen kangasta, eikä minulla ole pöydälle käyttöä sitten kun olen saanut ostettua sen tilalle hyödyllisempiä huonekaluja.Alkovin päädyssä on kirjahylly, jonka minä ja äiti löysimme kirpputorilta huokeaan hintaan. Se ajaa hyvin asiansa, joten jätän sen mieluusti alkoviin – tosin se varmaankin vaihtaa paikkaa sitten kun pääsen rymsteeraamaan. Järjestin sen tavarat aika vasta käydessäni niitä läpi, mutta en ole tyytyväinen aikaansaannokseeni, joten se pääsee jossain vaiheessa uudelleen järjestettäväksi.

Kirjahyllyä vasten nojaa Ylpeys ja ennakkoluulo -teemainen taulu, joka ei ole koskaan vielä päässyt seinälle, enkä tiedä pääseekö tässä asunnossa. En uskalla kiinnittää mitään pysyvää seiniin, sillä vaihdan mieltäni sisustuksen suhteen niin usein. Jonkinlainen taulukisko olisi kätevä esimerkiksi alkovin päätyseinään, mutta en ole semmoisia vielä sen paremmin tutkinut.

Työpöytänäni toimii Jyskin Auning, jonka ostin käytettynä haaveiltuani siitä ensin tovin. Hyvällä tuurilla kyseinen pöytä sattui olemaan myynnissä suhteellisen huokeaan hintaan hyvin lähellä lapsuudenkotiani, joten kävimme vanhempieni kanssa ostamassa minulle sen. Vähän aikaa sitten tuunasin pöytää vielä vähän marmorikuvioisella DC-fixillä, enkä ole katunut päätöstäni. Kirjahyllyn lisäksi myös työpöytä jää alkoviin. Työpöydän takana on vielä pieni pöytä, jonka päällä pidän tulostintani (ja näköjään vaikka mitä muuta epämääräistä tavaraa).

Mitä sitten haluan muuttaa alkovissa? Tein jonkinlaisen haavekartan ystäväni Paintin avustuksella. Näitä karttoja on mielestäni hauska tehdä, sillä ne selkeyttävät ajatuksia ja niiden avulla voi katsoa sopivatko huonekalut yhteen.Jakkaran tilalle haluan selkänojallisen tuolin, kuten aiemmin mainitsinkin. Olen ihastellut kauan noita Jyskin STENLILLE-nimisiä ruokapöydän tuoleja, mutta törmäsin myös Ikean sivuilla tällaiseen LÅNGFJÄLL-työtuoliin, jota kävin viime Ikea-reissulla koeistumassa. Pidän tästä työtuolista, koska se on erilainen verrattuna perinteisiin pyöriviin työtuoleihin, mutta en ole aivan varma pidänkö sen muovisista yksityiskohdista. Istuimen kangas on sen sijaan ihana. Työtuolini kriteereissä ei ole pyöriviä renkaita, joten sen vuoksi tuo Jyskin tuolikin olisi oikein hyvä vaihtoehto. Lisäksi pidän Jyskin tuolista senkin vuoksi, että se on silloin tällöin alennuksessa (noin 70 euron hintaan), eikä näin ollen veisi minua vararikkoon. Ja rakastan sen maalaisromanttista tyyliä.

Sen lisäksi jo pitkäaikaisena haaveenani ollut mintunvihreä Ikean STRANDMON-nojatuoli olisi erittäinkin tervetullut asuntooni. Ihastuin siihen ensimmäisen kerran kun olin juuri aloittanut yliopiston (syksyllä 2016) ja kävimme parin kaverini kanssa Ikeassa. Olen miettinyt eri värivaihtoehtoja tummanvihreästä vaaleanharmaaseen, mutta aina todennut mintunvihreän olevan se oikea. En kuitenkaan ihan hirveästi tykkää nojatuolin alkuperäisistä jaloista (vaaleaa puuta), joten haaveissa olisi joko ostaa nuo mustat, jotka hienosti Paintilla asensin jo paikoilleen (heh), tai sitten tuunata noista alkuperäisistä kivemmat joko maalaamalla tai hiomalla ja lakkaamalla. Luultavasti tuunaaminen tulee halvemmaksi, sillä jostain syystä nuo vaihtojalat maksavat parikymppiä KAPPALE?! Toisen mallin nojatuolin vaihtojalat ovat neljä kappaletta yhteensä parikymppiä. Nojatuolin hinta on nyt myös pudonnut pysyvästi 249 eurosta 199 euroon, mikä piristää mieltäni kovin.

Nojatuolin kaveriksi löysin Jyskistä tuollaisen kivan mahalipastomaisen DALL-yöpöydän, johon on kiva laskea teekuppi samalla kun istuu nojatuolissa neulomassa (haaveilin tästä istuessani nojatuolia astetta epämukavammalla puhelinpöydän tuolilla neulomassa). Yleensä olen ollut valkoisten tai muuten vaaleiden huonekalujen ystävä, mutta jokin tässä yöpöydässä iski minuun ja rajusti. Tason vaalea puu ei myöskään häiritse – päin vastoin – sillä se on erisävyinen vaalea kuin esimerkiksi nojatuolin alkuperäisten jalkojen sävy. Yöpöydän vetolaatikoiden kahvat ovat melko samanlaiset kuin asunnossani olevissa Laitalan huonekaluissa, joten plussaa siitäkin! Yöpöytä on myös silloin tällöin alennuksessa 40 euron hintaan (normaalihinta 99 euroa), joten pitänee muistaa hyödyntää tarjous silloin kun se on voimassa.

Lukulampuksi suunnittelin jotain tuollaista Ikean RANARP-valaisimen tyylistä lattiavalaisinta, jossa on vähän vanhan ajan tuntua. Tykkään valaisimen mustasta väristä ja kullanvärisistä yksityiskohdista, eikä hintakaan ole päätä huimaava.

* * *

Haaveilemani sisustus saattaa tuntua hieman sekalaiselta, mutta sellainen tyylini on ollut aina. Pienillä yksityiskohdilla huonekalut saa kuitenkin kivasti sovitettua yhteen. Tärkeimpänä olen aina pitänyt sisustuksessani sitä, että itse tykkään olla kotona. En tykkää mennä täysin muodin mukana, vaikka välillä innostunkin muotivirtauksista ja itselleni uusista asioista. Tykkään yhdistellä uutta ja vanhaa, mutta ihaninta omassa sisustuksessa on se, kuinka paljon iloa se tuottaa. Sitten kun joku asia tai huonekalu ei enää tuota niin paljon iloa kuin haluaisi, on aika laittaa se kiertoon. Tai näin ainakin on itselleni oikein.

Haavekartan kuvat: Jysk STENLILLE-tuoli, Jysk DALL-yöpöytä, Jysk AUNING-työpöytä (ei myydä enää), Ikea STRANDMON-nojatuoli, Ikea STRANDMON-vaihtojalat, Ikea LÅNGFJÄLL-työtuoli, Ikea RANARP-valaisin, Ikea GERSBY-kirjahylly.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti