sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Operaatio mökkiremontti: Eteisen suunnittelua

Mökin eteinen on keittiön lisäksi ainoa huone, joka kokee totaalisen muodonmuutoksen. Siitä tulee yli puolet isompi kuin ennen ja se laitetaan ihan kokonaan uusiksi. Vanha eteinen oli käytävämäinen, suorakaiteen muotoinen, pieni ja ahdas, eikä siellä ollut mitään muuta kuin naulakot hattuhyllyineen, matto, seinässä jotain muovisia säilytyspussihärdellejä ja paljon kenkiä. Alla olevasta pohjapiirustuksesta näkee millainen pohjaratkaisu oli ennen (kuva ei ole mittakaavassa).Nyt siis tilanne on eteisen osalta se, että purimme viime kesänä tuon keittiön (K) ja eteisen (E) välisen seinän ja tietysti myös tyhjensimme keittiön ja eteisen tavaroista, sekä lakaisimme sahanpurut pois. Muuta eteiselle ei ole vielä tehty. Eteinen tulee siis jatkossa olemaan noiden K- ja E-kirjainten alueen kokoinen.

Työvaiheet

Mitä sitten ensin tehdään? Tai mitä kaikkea on vielä edes tehtävä? Keittiön puolella ei ollut seinäpaneeleja alunperin ollenkaan, joten ensin täytyy laittaa uudet paneelit seiniin. En tiedä vielä laitammeko jotain eristettä seinien väliin, pitää kysyä sitä pomolta (eli äidiltä). Lisäksi peitämme tuon keittiöstä ruokailuhuoneeseen menevän oviaukon, sekä poistamme tuon eteisestä olohuoneeseen menevän oven ja peitämme oven poistosta syntyvän aukon. Uusi kulku eteisestä tuonne olohuoneen puolelle tulee olemaan tuosta kauemmasta oviaukosta, jota vähän suurennetaan. Alla vielä havainnollistava kuva (kuva ei ole mittakaavassa ja siinä on muutenkin vielä vähän vikaa).Seinien rakentamisen jälkeen ne maalataan samalla valkoisella, millä maalasimme viime kesänä muita seiniä. Lattia hiotaan ja maalataan vaalealla harmaalla (mikäli taas suunnitelmat ei muutu, olemme palloilleen uuden laminaatin laittamisen ja vanhan lattian hiomisen ja maalaamisen välillä jo jonkin aikaa). Mitä pitää muistaa huomioida? Se, että vanhan keittiön kohdalla on kellariluukku, jonka avausrinkulaan jokainen vuorollaan kompastuu. Pitää siis muistaa joko vaihtaa kansi kokonaan tai poistaa rinkula ja kehittää jonkinlainen muu mekanismi luukun aukaisuun. Kaiken tämän jälkeen onkin aika alkaa suunnittelemaan sisustusta.

Sisustus

Vanhoista huonekaluista eteiseen on tulossa suurehko valkoinen liukuovinen kaappi, jossa säilytettiin aiemmin toisella puolella "kuivaruokaa" ja toisella puolella äidin ja isän vaatteita. Jatkossa siellä säilytetään pelkästään vaatteita. Kaapin lisäksi suunnittelin, että kunnostaisimme vanhat hattuhyllylliset naulakot, maalaisimme ne ja ottaisimme taas käyttöön. Lisäksi olisi kivaa saada eteiseen jonkinlainen penkki, missä olisi säilytystilaa ja minkä päälle voisi istua sitomaan kengännauhoja. Kuistilla on yksi papan tekemä arkku, pitää katsoa pystyisikö siitä kunnostamaan sisäkäyttöön sopivan penkin. Sitten tarvitaan kenkätelineitä, matto tai pari, sekä jonkinlainen peili. Kattolampusta en vielä tiedä laitetaanko se vaihtoon vai ei. Tällä hetkellä ei tule muuta mieleen, mutta onhan tuossa jo kaikki oleellinen.

Laitoin kollaasiin esimerkkejä minkä tyylisiä olisi hakusessa, mutta luulen, että tällä budjetilla päädymme vain kunnostamaan vanhaa (mikä ei sekään ole huono juttu). Ja ei, eteisestä ei tule noin tylsän värinen, matoista tulee värikkäämmät ja mikäli jokin penkki sinne hankitaan niin sen päällä olevan patjan kankaasta tulee värikkäämpi. Eli tekstiileillä väriä. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti