tiistai 2. joulukuuta 2014

♥ 2. luukku - DIY: Takka ♥

Hyvää joulukuun toista päivää! On aika aukaista joulukalenterin toinen luukku. Luukun takaa paljastuu toinen do it yourself -askartelupaskartelu, tällä kertaa takka! Tämä takka ei kuitenkaan muurausta kaipaa, vaan se on tosi simppeli tehdä ja ainakin suurin osa tarvikkeista löytyy kotoa. Ei ole siis kallis urakka tämä. Olen toteuttanut takan yhdenlaisella tavalla, mutta kerron samalla myös muita vaihtoehtoja toteutukseen. Lisäksi voit käyttää tätä jonkinlaisena inspiraationa ja keksiä omanlaisesi takan tai muun jouluisen koristuksen. :)


DIY: TakkaEikö kodissasi ole takkaa tai haluaisitko sellaisen omaan huoneeseesi ilman muurausta? Haluaisitko, että voisit halutessasi joulun jälkeen laittaa takan muiden joulukoristeiden mukana vinttiin odottamaan seuraavaa joulua? Siinä tapauksessa saatat innostua tästä.

Tarvitset:

- Pahvia tai IKEA:n Kallax-hyllyn (tai vastaava asia kehikoksi takalle)
- Mittanauha/pitkä viivotin/rullamitta tms.
- Tulostuspaperia
- Lyijykynä
- Punainen tussi TAI punaista kartonkia/paperia
- Läpinäkyvää teippiä
- Maalarinteippiä tai sinitarraa
- Jouluvalot ja erinäisiä joulukoristeita
- Tuikkuja (joko normaaleja tai LED) ja tuikkukupit

Takkaa aletaan työstämään kehikon päälle, eli ensimmäinen askel on joko tehdä pahvista takanmallinen kehikko (voit tällöin itse päättää minkä kokoisen kehikon teet) tai jos sinulla on Kallax-hylly niin kuin minulla, voit alkaa työstää takkaa siihen. Kallax-hyllyllä tarkoitan tässä tapauksessa tällaista kahdeksan "lokeron" hyllyä:Jos sinulla on tästä esimerkiksi se neljän lokeron versio, voit toki tehdä takan myös siihen, mutta silloin siitä tulee tietysti hieman pienempi. Pahvista tehty kehikko käy kuitenkin myös ihan yhtä hyvin, siitä pitää vain tehdä tarpeeksi tukeva.

Aloitin takan työstämisen tyhjentämällä neljä keskimmäistä hyllyä (ala- ja ylähyllyjen keskimmäiset). Jätin muihin hyllyihin tavarat paikoilleen, sillä ne menisivät peittoon kuitenkin, enkä ihan heti ole tarvitsemassa mitään sieltä. Takka on myös helposti poistettava, joten mikäli hyllyille jää jotain tärkeää, saa ne sieltä poiskin.

Seuraavana mittasin hyllyjen leveydet ja laskin kuinka monta A4-kokoista paperia tarvitsen peittämään hyllystä tarvitsemani osan. Tarkoituksenani oli peittää reunimmaisten hyllyjen lisäksi ylähyllyn keskimmäisten hyllyjen yläosat, mikä saa aikaan takkamaisen muodon. Mittailujen jälkeen teippasin A4-papereita yhteen laittamalla läpinäkyvää teippiä paperien takapuolelle. En kuitenkaan teipannut vielä ihan kaikkia papereita yhteen, vaan vain pieniä "suikaleita".

Tämän jälkeen aloin hahmottelemaan papereille tiilien ääriviivoja, minkä jälkeen otin punaisen tussin, jolla aloin värittämään tiilejä jättäen kuitenkin ns. "muurauslaastin" näkyviin saumoihin. Minulla loppui kaikista punaisista tusseistani väri, joten jouduin käymään ostamassa uuden tussin. Vaihtoehtoisesti voi toki myös leikata punaisesta kartongista tai paperista tiiliä ja liimata/teipata/nitoa tiilet valkoiseen paperiin kiinni tai jollain muulla tavalla tehdä tiilet, mutta itse koin helpoimmaksi (tosin aikaavieväksi) puuhaksi tussata tiilet.

Kun tiilet ovat valmiita, on aika kiinnittää ne kehikkoon. Aloitin laittamalla keskimmäiset tiilet, sillä niiden avulla pystyi tasaisesti kohdistamaan paperit oikeille paikoille. Kiinnitin paperit laittamalla maalarinteippiä rullattuna paperin taakse, koska se lähtee siististi irti eikä jätä jälkeä huonekaluihin. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös sinitarraa, mutta siitä saattaa jäädä pienet rasvajäljet. Kun tiilet on paikoillaan, voi vielä laittaa paperia näkyvillä olevien hyllyjen "takaseiniksi", koska ainakaan Kallax-hyllyissä ei ole takaseinää ollenkaan.

Lopuksi on vuorossa koristelu. Takkatulen lämpöä ei valitettavasti ihan tämän takan avulla saa aikaan, mutta jotain pientä valoa ja lämpöä saat laittamalla tuikkuja takan alaosaan. Isommat kynttilät saattavat polttaa ylläolevaa hyllyä, joten siksi en suosittele niitä. Muistakaa vahtia aina kynttilöitä kun poltatte niitä! Vaihtoehtoisesti voi käyttää LED-kynttilöitä.

Kynttilöiden lisäksi joulutunnelmaa tuovat joulukoristeet. Itse laitoin takkani päälle tuollaisia joulukuuseen tarkoitettuja koristehörhelönauhoja ja niiden sekaan LED-valosarjan. Joulusukat laitoin myös roikkumaan takan päälle (kiinnitin ne teipillä ja kiinnityskohdat piilotin hörhelönauhan alle) ja television (joka on siis tietokoneen näyttö) molemmille puolille kaiuttimien päälle laitoin sievät pienet hopeiset kuuset. Lisäksi juokseva koristenukke sai joulupallot molempiin käsiinsä.

Hörhelönauhat ja LED-valosarja Tokmannilta, joulusukat ja hopeat minikuuset Tigeristä, kultaiset joulupallot ties mistä.
♥     ♥     ♥

Mitäs tykkäsit?
Joko sielläpäin ollaan ihan fiiliksissä odottamassa joulua?
Onko jotain mitä haluaisit nähdä jatkossa joulukalenterissa?

♥     ♥     ♥

Parhain terveisin, 

2 kommenttia: